Co z tym sushi?

Różne kształty, kolory i smaki. Podawane na ciepło albo na zimno. Z przeróżnymi dodatkami lub bez nich. To krótka charakterystyka jednej z potraw japońskich, cieszącej się popularnością nie tylko w swoim ojczystym kraju, lecz także na całym świecie. O czym mowa? Oczywiście o sushi.

Czy rzeczywiście od święta?

Chociaż sushi na dobre dołączyło do grona spożywanych przez nas potraw, często nadal ma w nim status potrawy jadanej okazyjnie. Nie ma w tym niczego dziwnego, jako że sushi jest potrawą dość egzotyczną. Jednak mimo swojej egzotyki, a może właśnie raczej dzięki niej, obecnie coraz więcej osób interesuje się tą potrawą. Odzwierciedleniem tego zainteresowania mogą być pojawiające się w wielu miejscach restauracje oraz bary sushi, a także sklepy umożliwiające kupienie rolek na wynos.

Wiele do wyboru

Rodzajów sushi jest tak wiele, że każdy zainteresowany jego smakiem – czy to chcący spróbować tej potrawy po raz pierwszy czy jedzący ją już od dawna – bez problemu znajdzie coś dla siebie. Jakie rodzaje sushi mamy? Na sam początek różne rodzaje rolek sushi – cieńsze bądź grubsze, a także te jakby odwrócone z ryżem na wierzchu. Do tego oczywiście nigiri, czyli ryż z położonymi na nim dodatkami, a także całkiem inne formy sushi jak np. sushi donuts, czyli donaty sushi. Do tego dochodzą oczywiście najróżniejsze kompozycje samego wypełnienia sushi. Skoro mamy tyle do wyboru – bierzemy pałeczki w dłoń i zabieramy się do jedzenia!

Wady i zalety robienia w domu

Obecnie część z nas decyduje się już nie na kupno gotowego sushi lub zjedzenie go w restauracji, a na przyrządzenie go samemu w domu. Taki sposób przygotowywania tej potrawy ma wiele zalet, jednak posiada on także pewne wady. Niewątpliwie największym plusem robienia sushi własnoręcznie jest to, że możemy sami zdecydować, co chcielibyśmy dodać do ryżu. W tej kwestii mamy całkowicie wolną rękę. Podobnie jeśli chodzi o kwestię samego podania sushi, to również zależy jedynie od nas. Jednak sushi nie należy do najłatwiejszych potraw do przygotowania – wymaga to nieco wprawy; ale oczywiście jest to w pełni wykonalne i, gdy już się uda, przynosi dużą satysfakcję.

Jak zrobić sushi?

O samej tej potrawie i o tym jak ją przygotowywać można by napisać niejedną książkę. I oczywiście już to zrobiono – w księgarni bez trudu odnajdziemy książkę kulinarną dotyczącą sushi. Poradniki o tym, jak przygotować te potrawę są też szeroko obecne w Internecie. Jak w skrócie wygląda proces robienia najczęściej chyba spotykanego sushi, z nori na wierzchu? Przede wszystkim potrzebny jest nam specjalny ryż do sushi oraz coś, co do niego dodamy, kompletując w ten sposób naszą potrawę. Mogą być to ryby, owoce morza lub warzywa. Potrzebne nam też będą wodorosty nori, a także specjalna mata bambusowa, służąca do zwijania rolek. Na macie układamy kolejno: wodorosty, ryż i na nim dodatki. Potem całość zależy ciasno zwinąć; prawdopodobnie to właśnie ten krok może sprawiać najwięcej trudności. Kiedy nasza rolka jest już pięknie zwinięta, wystarczy pokroić ją na plastry, przełożyć na talerz, dodać sos sojowy, imbir i wasabi (jeśli mamy na nie ochotę) i można jeść!

Więcej informacji

Zobacz bogate menu – sushi Bemowo – dostępne na stronie goldsushi.pl

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *